Hva er egentlig folkediktning?
De fleste av oss forbinder folkediktning med tekster og historier som gjennom tidene har blitt spredd gjennom muntlig formidling. Det kan også kalles tekster med anonymt opphav. Dette tilsier av vi ikke vet hvor tekstene kommer fra eller hvem som først fortalte dem.
Innen folkediktning har vi ulike sjangere, som eventyr, sagn, folkevise og stev. Det har også kommet nyere sjangre, som regler, vitser, gåter, ordtak og sangleker.
Den tradisjonelle folkediktningen satt til tidlig 1200-1400 tallet. På denne tiden kunne folk flest verken lese eller skrive. På denne måten ble historier og eventyr bragt videre fra generasjon til generasjon. I senere tider kom samlere og skrev ned fortellingene de fikk fortalt. Mye av denne nedskrivningen fant sted på rundt 1800-tallet. To av de aller mest kjente eventyrsamlerne fra Norge er Asbjørnsen og Moe. De skrev vandrehistoriene ned på ark og har senere gitt ut mange bind.
Mange av de tradisjonelle eventyrene lever også den dag i dag. Vi har vokst opp med dem og kjenner til de tradisjonelle kjennetegnene og oppbygningen. La de velkjente eventyrene leve videre i flere generasjoner framover!